شفاف سازی در رابطه با اهمیت امنیت محیط کار و حاشیه های اخیر فضای مجازی

در ارتباط با مطالب مطرح‌شده در اول ماه ژوئن ۲۰۲۱ از سوی حساب توییتری با نام کاربری غزاله مقدم در رابطه با سابقه همکاری و هم‌چنین قطع همکاری ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران با ایشان، ضمن ابراز تاسف از احساسی که او با آن مواجه شده است، این سازمان بر خود لازم می‌داند جهت شفاف‌سازی و روشن‌شدن افکار عمومی به اطلاع رساند:

نخست آن‌که تنها دلیل قطع همکاری مجموعه فعالان حقوق بشر با خانم مقدم پس از یک سال کار در این مجموعه ، در ۹ سپتامبر ۲۰۲۰ تخلفات امنیتی از جمله سهل‌انگاری ایشان در حفاظت از اطلاعات کاری بوده است. دلیل این تصمیم در همان زمان به اطلاع ایشان رسید. این قطع همکاری مطلقا ارتباطی به مسائل شخصی یا ارتباطات خصوصی ایشان نداشته و مجموعه فعالان حقوق بشر تنها بعد از اتمام همکاری از ارتباط شخصی ایشان با همکار خود مطلع شده است.

مجموعه فعالان حقوق بشر خود را متعهد به امن نگه داشتن تمامی موضوعات کاری و همچنین حفظ امنیت افراد در محیط کار می داند، به همین ترتیب رسیدگی به گزارشات وارده و شکایات مطروحه به خصوص مواردی که در این دو حوزه تعریف می شوند را در اولویت ضرورت های مدیریتی خود قرار داده است.

شایان ذکر است که محیط کاری هرانا به‌صورت راه دور (مجازی) و در قالب گفتگوی جمعی و  آنلاین است. به‌عنوان سازمانی که در ۱۵ سال اخیر همواره هدف نهادهای امنیتی بوده است، مجموعه فعالان حقوق بشر برای تضمین تداوم کار و امنیت همکاران، ملاحظات متعدد امنیتی از جمله قوانین سختگیرانه برای ارتباط گیری خارج از محیط کار در تیم هرانا اعمال کرده است. در واقع چنین رویکردی است که این نهاد را قادر ساخته است تا اعضای جوامع آسیب پذیر را در راهبری این سازمان دارای سهم اکثریتی کند.

در ارتباط با بخش دوم مطالب مطرح‌شده ازسوی ایشان در باب  «تجاوز و ضرب و شتم توسط یکی از همکاران سابق»، مجموعه فعالان حقوق بشر تاکید می‌کند که نه‌تنها ارتباط ایشان با همکار خود برخلاف مقررات سازمان و در خارج از محیط کار رخ داده است بلکه مدیریت مجموعه بعد از قطع همکاری با ایشان، از سابقه وجود چنین رابطه‌ای مطلع شد و از اساس از اینکه این افراد برخلاف قوانین داخلی گروه، با هم به صورت حضوری دیدار داشتند یا ارتباطی با یک‌دیگر داشتند کاملا بی اطلاع بود. بنابراین، مجموعه فعالان حقوق بشر تاکنون هیچ تصمیمی را که بر اساس این رابطه بوده و به زیان خانم مقدم بوده باشد اتخاذ نکرده است.

به محض مطلع شدن از وجود ادعایی با این مضمون در تاریخ ۲۸ آوریل ۲۰۲۱، این سازمان یک کارگروه ویژه برای رسیدگی به این موضوع تشکیل داد. به دلیل اهمیت بالای موضوع، این سازمان از همان ابتدا کتبا به خانم مقدم اطمینان داد که در این پروسه کنار ایشان خواهد بود؛ کارمند متهم را تا پایان تحقیقات سلب مسئولیت و تعلیق کرد؛ تحقیقات را شروع کرد و به خانم مقدم اعلام کرد که برای هزینه‌ مشاوره و تراپی و همچنین تشکیل پرونده قضایی به طور کامل در کنار ایشان خواهد بود.

این نهاد با به کار بستن جامع ترین روش های ممکن، تحقیقات در این مجموعه را از همان تاریخ دریافت گزارش آغاز کرد. در جریان روند تحقیقات، هیچ مستند یا اطلاعات تکمیلی از سوی خانم مقدم در اختیار مجموعه قرارداده نشد. همچنین ایشان به سوالات طرح شده پاسخ ندادند به‌طوریکه که حتی تاریخ و مکان اتفاق مطرح‌شده از سوی ایشان، کماکان برای این سازمان روشن نیست. تیم تحقیق که متشکل از مسئولان سازمان، فعالان حقوق زنان و حقوقدان مشورتی بود علاوه بر بررسی  دست کم ۶ مورد مصاحبه با ۵ تن از همکاران، ۱ دعوت به شهادت و همچنین بررسی دفاعیات متهم برای حقیقت یابی نهایت تلاش خود را به کار بست. از سوی دیگر پیشنهادات این سازمان برای مطرح کردن این پرونده در نهاد قضایی با تقبل هزینه ها از سوی این سازمان نیز از سوی خانم مقدم پذیرفته نشد.

در نهایت نتیجه تحقیقات این پرونده در گزارشی ۴ صفحه ای جمع بندی و در تاریخ ۱۶ می به هر دو طرف ابلاغ شد. در واکنش به این جمع بندی هیچگونه اعتراضی از هیچ سوی پرونده دریافت نشد. در همین نتیجه گیری همچنین یک بار دیگر به حق خانم مقدم برای طرح موضوع در مراجع قضایی و آمادگی کامل این نهاد برای همکاری اشاره شد.

به موازات تحقیقات مورد اشاره و فارغ از نتیجه آن، مجموعه فعالان حقوق بشر اقدام به تهیه جزوه آموزشی و برگزاری ورکشاپ برای همکاران با مضمون امنیت در محیط کار و مقابله با آزار جنسی و ارتقای مکانیزم های نظارتی خود نمود.

اکنون که طرح این موضوع در فضای مجازی ممکن است شائباتی را در زمینه امنیت در محیط کاری این بخش از مجموعه به‌وجود بیاورد، این سازمان خود را موظف می داند که پاسخگوی افکار عمومی باشد و به همین دلیل از اصحاب رسانه و گروه های تحقیق بی طرف دعوت می کند در صورت داشتن سئوال یا تمایل برای بررسی اسناد و مدارک این تحقیقات با این مجموعه تماس حاصل نمایند. همچنین بار دیگر از خانم مقدم دعوت می شود تا با پشتیبانی مجموعه فعالان حقوق بشر این موضوع را از طریق مناسبات درون این سازمان یا طرح دعوای حقوقی پیگیری کرده و اطمینان داشته باشند که این سازمان تا احقاق حق کامل در کنار ایشان خواهند بود. امید که این شفاف سازی به انسجام بهتر و تلاش موثرتری برای دفاع از حقوق زنان و امنیت در محیط کار منتهی شود.

 

مجموعه فعالان حقوق بشر (در ایران)

دوم ژوئن ۲۰۲۱